Minden, ami a hajjal és az oktatással kapcsolatos

Szóvá.teszem

Szóvá.teszem

Amit megtanultál...

2018. június 19. - Steven Buzássy

Pár hete kaptam egy telefont, amiben arról érdeklődtek, hogy a budapesti oktatóstúdiónkban - ahol fodrász továbbképzéssel foglalkozunk - mit takar pontosan a "Hajvágás Alapok" képzésünk.  A telefonban érdeklődő oktatásszervezőnk éppen egy frissen végzett fodrásznál járt, aki jelentkezni szeretett volna a képzésre, de előtte bővebb információt szeretett volna kérni a tematikáról, és arról, hogy milyen hajakat fogunk vágni. Készségesen elmondtam, hogy miről szól maga a képzés, és, hogy mire gondoljon, amikor az Alapokról beszélünk. A  fodrász következő kérdése az volt, hogy "Ugye nem ugyanolyan formákat kell majd vágnunk, mint amilyeneket az iskolában kellett?"

Ez a kérdés vezetett oda, hogy létrehoztam ezt a blogot, hiszen maga a kérdés több problémát is felvetett számora.  Mindegyik a tanulással, az oktatással és az oktatási rendszerrel volt kapcsolatos. Elkezdtem egy Facebook postot fogalmazni, de a post írása közben több téma felé is elkalandoztam, így jobbnak láttam csinálni egy platformot arra, hogy ezeket kifejtsem. 

Kezdjük akkor az alapokkal.

Mit jelent a Tanulás fogalma?

Őszintén hiszem, hogy "tanulni" nem jelent mást, minthogy megváltoztatni a hozzáállásodat. Egy egyszerű példa : Ha tudunk valamit, de sosem alkalmazzuk, az azt jelenti, hogy megtanultuk? Oktatásaimon azt szeretem elérni a fodrászoknál, hogy a már megtanultakból hozzanak létre valami újat. Valamit, amivel kifejezhetik önmagukat.

Mindenki másképpen tanul. Van, aki a hagyományos módját választja, azt, hogy leül és a leírtakat megtanulja. Van, aki új ötleteket , koncepciókat keres és a megoldásig vezető úton tanulja meg a számára szükséges és hasznos információkat. Lehet magolni, lehet kísérletezni, hetek vagy akár percek alatt elsajátítani valamit, a lényeg, hogyha megtanulsz valamit, akkor próbáld ki, csináld és ne elégedj meg azzal a tudattal, hogy megtanultad. Amikor azt hiszed valamiről, hogy már tudod, akkor merülj el benne jobban és tegyél fel magadnak kérdéseket, kérdőjelezd meg azt, hogy tudod-e, és rá fogsz jönni, hogy a tanulás egy olyan folyamat, amire soha nem mondhatod, hogy véget ért. 

A tanulás folyamatát két részre bontom. Az egyik, hogy "Hol" tanulod meg, amit tanulsz, a másik, hogy "Hogyan" - milyen módszerrel -. 

Hol : Iskolában és/vagy Tapasztalat során

Hogyan/ Milyen módszerrel : Könnyedén, játékosan és/vagy magolva, erőltetve

Amit az Iskolában tanulsz. - Bármilyen szakmát választasz, az alapokat egy általad választott iskolában fogod megtanulni, vagy több iskolában - hacsak nem vagy egy született zseni, és 14 évesen doktoráltál - . Az itt tanult alap , legyünk teljesen őszinték, pont arra elég, hogy egy homályos képet kapj arról, miről fog szólni a szakmád. Tanulsz egy kicsit a vágásról, egy kicsit a színekről, ma már sok egyéb másról is, de miután elvégezted azt az X évet, mégcsak az első lépcsőfokon állsz. Nem mindegy milyen tanárod volt, a tanárod mikor tanulta és kitől a szakmád alapjait, lelkiismeretesen vagy hanyagul adta át a tudását, és amit átadott neked az mennyire releváns 2018-ban. Mennyire állja meg a helyét ma, amikor a Youtube-ról tanulunk meg főzni, falat csempézni vagy éppen hajat vágni. Mert meg lehet tanulni, csak utána gyakorolni kell, és csinálni és még többet gyakorolni és még többet csinálni. Az sem mindegy mennyi időt töltöttél a gyakrolati helyeden, mennyi időt szántak rád, végig hajat söpörtél vagy ott állhattál a mestered mögött és kérdezhettél? Ma már, ha nincs lehetőséged, anyagi forrásod külföldön tanulni, ott a lehetőség az online világban. Egy minőségi online education oldal havi 3-4.000Ft-os összegért, bármikor és bármilyen eszközön elérhető tudást biztosít számodra. Ezt az összeget egy este alatt könnyedén eliszod vagy elcigized...A lényeg, hogy akarj tanulni és akard fejleszteni a tudásod, mert ha erre nem vagy nyitott, rossz szakmát választottál.

Csak biztos alapokra lehet építkezni. Ha nem tanultad meg rendesen a szakmád alapjait, sokkal nehezebb utad lesz, mire magabiztosságot szerzel, hatékonyan fogsz dolgozni és sikert érsz el. Lehet autodidakta módon is tanulni, nem kizárt, hogy valamit ilyen módon fogsz megtanulni, de akkor is az alapokkal kezdd. Minél több nézőpontot vizsgálsz meg és minél több helyről szeded össze a tudásod, annál szélesebb perspektívát fogsz belátni és annál több kérdésedre kapsz választ. Ivana Spicer a Zgat academy oktatófodrászától megkérdezték egyszer, hogy mit tanácsol a jövő fodrászgenerációjának? Egy mondatos válaszában úgy gondolom minden benne van, amire szükségünk lehet : "Végezz el annyi képzést, iskolát és szemináriumot, amennyit csak tudsz, hogy minél színesebb legyen a tudásod.

Amit a Tapasztalatokból tanulsz.  - A szakmában eltöltött évek alatt szerzed meg a tapasztalatot. A tapasztalatot nem adják könnyen és nem is biztos, hogy egyenes arányosságban van a megszerzett tudásod mennyiségével és minőségével. Azaz, ha valamit hosszú éveken keresztül rosszul csinálsz, akkor úgy fog rögzülni. Ebből egy szokás alakul ki, egy reflex, amit nagyon nehéz megváltoztatni, de nem lehetetlen. Itt kerül ismét képbe a hozzáállás megváltoztatása. Az, hogyha valaki mutat  vagy mondd neked valamit, amit eddig nem úgy csináltál vagy gondoltál, akkor ne utasítsd el, csak azért mert te nem úgy tanultad vagy csináltad eddig. Fogadd be, dolgozd fel és döntsd el, hogy tudsz e belőle építkezni vagy sem. Hasznos e számodra vagy sem. Próbáld ki a gyakorlatban. 

 

 A következő bekezdést azoknak a tévhiteknek szentelném, amik nagyban befolyásolhatják nemcsak a gondolkodásodat és a tanulási folyamatodat, hanem a hozzáállásodat is. - tanulóként és tanárként is - 

 

- Tanulni csak úgy lehet, ha más tanít neked valamit. 

- Új dolgokat tanulni nehéz.

- A tanulási folyamatnak ismétlődőnek kell lennie, hogy a tanuló jobban emlékezzen.

- A tanulónak egy óraadó tanártól kell elfogadnia az új információkat. 

- Az alacsony osztályzat vagy a szegényes részvétel például egy tanórán, a lustaság eredménye. 

- A tanulók azért nem figyelnek, mert nem motiváltak.

- A tanárnak nem szabad engednie, hogy a diákok önmaguktól tanuljanak, mert az káoszt eredményezne.

- A tanárnak ragaszkodnia kell a tananyaghoz, mindegy milyen helyzet áll fenn.

 

Hogyan tudod fejleszteni a tanulási folyamatodat? 

 

- Csinálj egy tervet. A terved középpontjában az a tárgy legyen, amire fókuszálsz, és hogy mit szeretnél elérni.

- Tegyél fel magadnak kérdéseket a tárggyal kapcsolatban ( pl : Mit tanulok, Miért tanulom, Hogyan tanulom ) .

- Ismerd fel azokat az érzéseket, gondolatokat, amik gátolnak a tanulási folyamatban. Ha ezeket felismerted, írd le, hogyan tudsz tőlük megszabadulni és engedd el őket végleg.

- Ha szükséges számodra írj egy megerősítést magadnak. A megerősítés legyen személyes, jelen idejű (nem jövő idejű) és pozitív. Pl : Én könnyen tanulok. Én szeretek tanulni. Én sikeresen tanulok új dolgokat.

- Írj egy listát a céljaidról, amiket szeretnél elérni a tanulás előtt, alatt és után. Pl : Szeretném élvezni és szeretném megérteni azt, amiről tanulok. 

- Végül és nem utolsó sorban légy elkötelezett a változásra. Vizsgáld meg magad a tanulási folyamat közben és után, és ismerd fel a hiányosságaidat. Ezeket ne szégyelld bevallani magadnak, és azt, hogy miben kell még fejlődnöd. Ha megvan, hogy miben, tedd fel a kérdést, hogy hogyan javítsd ki. 

 

Tanulni jó szórakozás. Tedd azzá. Legyél szenvedélyes és elhivatott abban, amit csinálsz és oszd meg másokkal ezt a szenvedélyed, mert pozitív hatással leszel rájuk. Olvass és tanulj minél többet a szakmádról, nézz minél több oktatóvideót,  látogass el minél több oktatásra, képzésre, keresd meg a számodra legmegfelelőbb tanulási módszert.  Mindig tegyél fel kérdéseket, magadnak is és az oktatónak is. Legyél nyitott és befogadó az új információkra és magára a tanulásra.

És soha ne elégedj meg azzal, amit tudsz. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovateszem.blog.hu/api/trackback/id/tr9714055830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása