Minden, ami a hajjal és az oktatással kapcsolatos

Szóvá.teszem

Szóvá.teszem

A siker felé vezető út?

Beszéljünk a sikerről

2019. október 08. - Steven Buzássy

 

Mit jelent a siker? Fogalmazzuk meg pontosan.

A siker :  kedvező végeredmény; egy olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, tudatosan törekedtünk rá, szándékunk volt vele.

 

Mi számít ebből a legfontosabb gondolatnak? Az, hogy a siker nem hullik csak úgy az öledbe! Ha nincsenek saját magaddal szemben elvárásaid vagy terveid, amiket véghezvihetnél, ha nincs akaraterőd,  és nem építed fel magad - hívjuk divatos módon self brandingnek - akkor kb lőttek a sikerednek. Attól még , hogy jó ötleteid vannak, ügyes és tehetséges vagy a szakmádban, a sike még nem garantált.

 

A sikerhez alapvetően két összetevő szükséges. 

 

  1. Szorgalom
  2. Tehetség

 

Ha szorgalmas és kitartó vagy, akkor sokszor könnyebben érvényesülsz, mint egy tehetséges ember, akiből hiányoznak ezek az alapvető tulajdonságok.  A szorgalom egyúttal alázatot is jelent, ami pedig elkötelezettségel jár. Ha valamit teljes odaadással csinálsz,  akkor biztos, hogy egy idő után meglesz a gyümölcse. A szorgalmad nemcsak másokat inspirálhat munkájában de a végén még az is kiderül, hogy valóban tehetséges vagy abban, amit csinálsz.

 

A tehetség egy veled született előny. Ezt akkor tudod valóban kihasználni, ha a szorgalmad mellett hagyod, hogy önmaga kibontakozzon, anélkül, hogy irányítanád.  Senkit nem érdekel, hogy milyen jó verseket írsz, ha az íróasztalodban porosodnak a lapok, hiszen senki nem is fog tudni róla. Az sem érdekel senkit, hogy milyen jó szakács vagy, ha csak magadnak főzöl. A legjobb kombináció nyilván ha egyszerre vagy tehetséges és szorgalmas, de amíg az egyikkel általában születni kell, addig a másikért muszáj tenned is. Ellenben a tehetséget bőven el is lehet pazarolni a cselekvés hiányából fakadóan.

 

Ez a tenni akarás a nagy titok. A cselekvés. 

 

Feltetted már magadnak valaha a kérdést, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek belevágnak egy saját üzletbe és szinte egyik napról a másikra sikeresek lesznek? Ezzel ellentétben mások 5,10,20 akár egész életükön keresztül dolgoznak mégsem érnek el különösebb sikereket, nem valósítják meg kitűzött céljaikat vagy nem képesek elérni a pénzügyi függetlenséget?

Az emberek többsége erre azt válaszolja, hogy ez azért van, mert azok, akik elérik a céljaikat és sikeresek, azok nagyszerűbbek, tehetségesebbek, vagy szerencsésebbek, mint ők. 

Ha körbenézünk a sikeres emberek közt, azt fogjuk látni, hogy mindegyikük más és más háttérel rendelkezik illetve különböző szintű, formájú és fokú iskolázottság van a hátuk mögött . Amit a legtöbb ember nem vesz észre az nem más, minthogy mindegyikünkben hatalmas mértékű lehetőség rejlik. Bárki elérheti a céljait, amit kitűzött maga elé, mert a siker képessége mindenkiben megvan.

Ellentétben a népszerű meggyőződéssel, hogy a világ nem közömbös : a világot nem érdekli, hogy ki lesz sikeres. 

 

Úgy tartják, hogy a legtöbb ember nehéz dolgokon megy keresztül, mire megtanulja a leckét. Minden hiba, amit az emberek a múltban elkövettek, és minden bevált módszer, amelyekkel a sikeres emberek ezeket előnyükre felhasználták, segíthetne abba, hogy az emberek a sikerekből és a hibákból is tanuljanak. Ehhez képest az emberek többsége erre nem képes - nem tanulnak a hibáikból, nem fordítják előnyükre azt a sok sikeres példát, ami előttük áll.

 

Mi az, ami visszatart abban, hogy sikeres legyél? Mi az ami gátol abban, hogy célokat tűzz ki magad elé, vagy, hogy elérd a pénzügyi függetlenséget? 

 

A kérdésre 4 választ adnék : megfelelés, megelégedés/megelégedettség, félelem, bátortalanság.

 

Megfelelés : Mész a tömeg után. Beleolvadsz. Nem vagy más, mint a többi, nem állsz ki magadért. Egy mondattal összefoglalva : Könnyebb másokat követni. Függsz a régi szokásaidtól.

 

Megelégedés : Nem tűzöl ki értékes célokat, nem érvényesíted saját magad, stagnálsz és elfogadod ami a történik veled. Hiányzik belőled a motiváció. 

 

Félelem : Képtelen vagy elfogadni a sikert. Képtelen vagy változtatni, mert félsz a változástól.  Egyszerűen nem tudod elhinni , hogy te is elérhetsz bármit. Hamis/torz képed alkotsz önmagadról.

 

Bátortalanság : Elfogadod mások negatív reakcióit. Képtelen vagy pozitívan gondolkodni, és képtelen vagy a pozitív mentalitásra. 

 

 Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a csapdákat 3 dolgot kell elsajátítanunk :

 

1) önmagad kontrollálása és motiválása

2) mások konstruktív motiválása

3) jól működő és hasznos tudás/jártasság kialakítása a szakmádban vagy a karrieredben.

 

Ne feledd : Az emberek sikertlensége nem abból fakad, hogy nem képesek elvégezni a munkájukat, hanem a motiváció hiányából és a többi emberhez, a társadalomhoz való viszonyukból,  - sokszor rossz - hozzáállásukból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovateszem.blog.hu/api/trackback/id/tr5315209214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása