Minden, ami a hajjal és az oktatással kapcsolatos

Szóvá.teszem

Szóvá.teszem

Mit jelent a gyakorlatban?

2018. július 16. - Steven Buzássy

 

Az előző postokban szó esett a fogalmak letisztázásának fontosságáról, viszont nemcsak azt kell tudnunk, hogy egy adott fogalom / művelet mit jelent, hanem, hogy "Mit - Miért és - Hogyan" csinálunk, és ez hogy néz ki a gyakorlatban. A hajvágás szabályrendszere olyan fogalmakból áll, amelyeket könnyebb ha vizuálisan képzelünk el, vagy a gyakorlatban kipróbáljuk, mielőtt elkezdjük alkalmazni őket. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egyes mozdulatok mit eredményeznek vágás közben, és hogyan tudjuk befolyásolni velük a vágandó formánkat. Az elmúlt napokban szakmai eszmefuttatást tartottunk édesapámmal. Egy oktatásom kapcsán felmerült ötlete alapján vágok most bele a fogalmak letisztázásába, vizuális formában. 

 

Kezdjük a fogalmakkal.

 

Mit jelent az, hogy Elevation - Felemelés?

 

Feljebb emelni a hajat, mint a természetes esése. Ha lefésülsz egy hajszálat/passzét/tincset, mindegy hogy horizontálisan vagy vertikálisan leválasztva, és nem mozdítod el és nem emeled fel sem a fésűddel sem a kezeddel, akkor a haj a természetes esésében van. Amint ebből a pozíciójából feljebb mozdítod, akkor Felemelted a hajat. 

 

Az alábbi rövid videóban láthatod milyen, amikor a haj a természetes esésében van, és milyen, amikor Felemeled. 

 

 

A Felemeléssel a formánk vertikális karakterére leszünk kihatással. Fentről-lefelé vagy lentről-felfelé súlyt/tömeget oszlat el a fejen. 

 

A Felemelést két összetevő tudja befolyásolni. A Feszítés és az Ujjak által bezárt szög.  

 

Mit jelent a TensionFeszítés

 

A Feszítés azt jelenti, hogy milyen erővel feszítjük ki az adott passzét a fejbőrből. A feszítőerőt a fésünkkel és a kezünkkel is tudjuk kontrollálni. Ha a fésű ritkábbik felével dolgozunk a feszítőerőnk kisebb, ha a sűrűbbik felével dolgozunk akkor nagyobb lesz. A feszítés erejét a töveknél és a haj középső részein lehet a legjobban látni. Ha kicsi a feszítőerő - vagy egyáltalán nincs - , akkor a hajszálak ritkábbak és több a levegő közöttük. Ha nagy a feszítőerő, a szálak sűrűbbek és merevebbek. Az alábbi vidóban a fésűvel és a kezünkkel való feszítést fogom szemléltetni. 

 

 

 Mit jelent a Finger Angle - Ujjak által bezárt szög?

 

Az Ujjaink által bezárt szög mind a horizontális, mind a vertikális síkunkra kihatással lesz, attól függően, hogy horizontális vagy vertikális leválasztással dolgozunk. Befolyásolja, hogy a formánk mennyire lesz meredek, lapos vagy gömbölyű, nehéz vagy mozgalmas. Az alábbi videóban a vertikális leválasztásnál használt szögek közül szemléltetek párat az ujjak mozgásával.

 

 

A következő postban a három technikáról lesz szó, amelyek a forma vertikális síkján alakítanak ki tömeget, és amelyeket Felemeléssel kontrollálunk. 

Ősszel induló hajvágó képzéseinken a hajvágás elméletébe mélyebben is beleláthatsz. Részletek és bővebb információk hamarosan a blogon is megosztásra kerülnek. 

Addig is látogass el a Lakmé Hungary és a CIRCLE Facebook oldalára, ahol további videókat, képeket találsz :) 

 

 

A sikeres szolgáltatás

 

Beszéljünk most csak a hajvágásról. A sikernek két pillanata van. Az egyik, amikor a vendég/modell hajvágás után belenéz a tükörbe, és azt mondja, hogy: „Wow!” A másik, amikor másnap otthon néz bele a tükörbe és ugyanezt gondolja, mert a haja működik.

A siker titka az, hogy a vendég azonosulni tudjon a formával, érezze, hogy jól áll neki, hogy hordható és könnyen kezelhető lett a haja. A sikeres hajvágáshoz viszont nem elég csak a technikai tudásod. Van egy ugyanolyan fontos összetevő, ami nélkül lehetsz bármilyen képzett, ha ez kimarad vagy félresiklik, akkor nem lesz meg az a bizonyos „Wow” pillanat. Ez az összetevő pedig nem más, mint a vendéggel folytatott konzultáció.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre, látogass el a Fodrászinfo.com-ra, ahol elolvashatod. 

süti beállítások módosítása